Pages

Saturday 11 August 2012

.:: Lontong Jawa ::.


Bahan-bahan
BAHAN KISAR
-3 ulas bawang merah
-5 ulas bawang putih
- sedikit udang kering
- sedikit kunyit hidup
- cili padi @ cili kering ( kalau suka pedas boleh letak lebih )
-cili merah besar untuk hiasan

BAHAN LAIN
-1 paket santan serbuk ( kalau suka pekat, banyakkan )
-1 serai
-2 paket tempe
-7 biji tauhu kering
-2 biji lobak merah
-10 urat kacang panjang
-50g fuchuk
-50g suhun
-5 biji bebola ayam
-gula
-garam

>>>> Bahan2 seperti sayur, tempe, bebola ayam, fuchuk, lobak, dan kacang panjang. Boleh dilebihkan kalau suka banyak.
>>>> Kalau sukakan kuah yang lebih kuning, boleh tambah serbuk kunyit.

CARA2

  1. Rendam fuchuk + suhun supaya lembut
  2. Tumis bahan kisar, dah naik bau baru masuk cili kering. ( kalau guna cili kering )
  3. Dah pecah minyak, masukkan santan, serai. Masukkan bahan perasa ( garam + gula )
  4. masukkan tempe, tauhu, bebola ayam, dan sayur2
  5. Masukkan fuchuk dan suhun
  6. Selalu kacau untuk pastikan tak pecah minyak.
  7. Bila dah masak, taburkan cili merah yang dihiris halus.