BAHAN-BAHAN
Lapisan 1
kek gulung strawberi ( apa2 perisa pilihan sendiri )
Air suam + serbuk koko ( jangan terlalu pahit )
Lapisan 2
20g gelatin HALAL ( guna yang HALAGEL ) @ boleh buna serbuk agar2 dan ikut cara penyediaan agar2.
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan susu cair
esen vanila
sedikit mentega
Lapisan 3
kek gulung coklat ( apa2 perisa pilihan sendiri )
Air suam + serbuk koko ( jangan terlalu pahit )
Lapisan 4
2 cawan susu cair @ susu Dutclady rendah lemak( boleh dilebihkan, kalau suka puding kastard yang teksturnya lebih lembut )
4 sudu besar gula
10 g gelatin
2 sudu besar tepung jagung @ tepung kastard
esen vanila
Lapisan 5
4 biji buah kiwi
2 cawan air
20g gelatin
CARA-CARA
Lapisan 1
1. Potong kek kepada beberapa bahagian.
2. Susun kek dalam bekas kecil @ loyang.
3. Lembapkan kek dengan air suam koko tadi,
Lapisan 2
1. Susu cair + gula dididihkan
2. Masukkan gelatin + serbuk koko + esen vanila + tepung jagung
3. Masukkan mentega.
4. Tuangkan ke atas lapisan kek strawberi.
5. Sejukkan dalam peti ais.
Lapisan 3
1. Potong kek kepada beberapa bahagian.
2. Susun kek ke atas lapisan tadi.
3. Lembapkan kek dengan air suam koko tadi.
Lapisan 4
1. Didihkan susu cair + gula
2. Masukkan gelatin, larutkan. Masukkn tepung jagung + esen vanila.
3. Kacau sebati hingga pekat.
4. Tuangkan ke atas lapisan kek coklat.
5. Sejukkan terlebih dahulu.
Lapisan 5
1. Potong buah kiwi, untuk hiasan dan jus.
2. kisar jus kiwi.
3. Didihkan jus kiwi + gula + gelatin + esen vanila ( boleh tambah pewarna hijau )
4. Tuangkan puding kiwi ke atas lapisan kastard tadi. Pastikan lapisan kastard telah sejuk dan sebaik-baiknya mengeras terlebih dahulu.
5. Sejukkan puding.
Puding dalam loyang |
Puding yang telah dipotong |
Potongan triffle yang cantik |
No comments:
Post a Comment